A kabuli repülőtér semmilyen tevékenysége nem került a tálibok ellenőrzése alá – jelentette ki pénteken John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, cáfolva tálib vezetők azon nyilatkozatait, amelyek szerint a tálib erők átvették volna a repülőtér nagyobb része feletti irányítást.

Hank Taylor amerikai tábornok pénteken arról beszélt, hogy több ezer Afganisztánt elhagyni akaró ember még mindig a repülőtér körül tartózkodik, és arra vár, hogy felszállhasson egy repülőgépre.

A szélsőséges iszlamista tálibok augusztus közepi hatalomátvétele óta a nyugati hatalmak és szövetségeseik több mint százezer külföldit és afgánt menekítettek ki az országból a kabuli repülőtérről indított járatokkal.

Az amerikai hadsereg közölte szombaton, hogy visszavágott az Iszlám Államnak, légitámadásban megölve a terrorszervezet egyik tagját Afganisztánban, kevesebb mint 48 órával a kabuli repülőtérnél elkövetett, a szervezet által vállalt robbantás után, amelyben 13 amerikai katona és 169 afgán vesztette életét.

A hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnokság (Centcom) közlése szerint az amerikai erők halálos dróncsapást mértek a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban az Iszlám Állam egyik tagjára, aki vélhetően részt vett az amerikai erők ellen Kabulban elkövetett támadások tervezésében. William Urban szóvivő azt mondta, nem tudnak civil áldozatokról.

Franciaország lezárta az afganisztáni fővárosban folytatott evakuációs műveleteit – közölte a Twitteren péntek éjjel Florence Parly védelmi miniszter. A kimenekítési művelet során közel háromezer embert, köztük 2600 afgánt vittek Franciaországba.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel egyidejűleg kiadott nyilatkozatában azt mondta, hogy országa kapcsolatot tart majd fenn az Afganisztánban hatalomra került tálib vezetőkkel annak biztosítására, hogy a magukat veszélyben érző emberek elhagyhassák az országot a francia evakuációs műveletek befejezését követően is.

A francia külügyminiszter azzal magyarázta a kabuli repülőtérről folytatott francia menekítési műveletek péntek esti lezárását, hogy az amerikai erők gyors távozása miatt már nem lehetett garantálni a biztonságot.