A 6000 beazonosított, Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgár közül 4500-at és családjukat már evakuálták augusztus közepe óta – jelentette be az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken elmondta, az Egyesült Államok diplomatái mintegy 500 emberrel beszéltek, és „agresszívan” próbálják elérni a többieket is.

A külügyminiszter elmondta: nehezíti az amerikai tisztviselők munkáját, hogy nem minden amerikai állampolgár regisztráltatta magát a kabuli nagykövetségen azok közül, akik az elmúlt két évtizedben Afganisztánba utaztak. Ezen kívül vannak olyanok is, akik nem jelentették be az ázsiai országból történő távozásukat, így a külügyminisztériumnak időbe telik meghatároznia, hogy pontosan hány  amerikai állampolgár tartózkodik jelenleg Afganisztánban.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: a tálibok „nyilvánosan és magánúton is kötelezettséget vállaltak”, hogy lehetővé teszik az amerikaiaknak, más külföldieknek és a magukat veszélyben érző afgánoknak, hogy augusztus 31. után is távozhassanak Afganisztánból. Blinken ugyanakkor arról nem szólt, hogy vajon az Egyesült Államok augusztus 31. után is fenntart-e diplomáciai képviseletet Kabulban.