Holnaptól három különböző pályázatban kérhetnek európai uniós támogatást a fiatal gazdák, társulások és a gyümölcstermesztők – tájékoztatott Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági Minisztérium RMDSZ-es államtitkára.

A fiatal gazdáknak elkülönített költségvetés 100 millió euró, ebből 30 millió a hegyvidéken élő gazdák számára érhető el. Egy gazda 60-70 ezer eurót igényelhet. A támogatás mértéke függ attól, hogy feldolgozásra kéri az összeget vagy a biogazdaság fejlesztésére.

A második pályázatot a kisgazdaságoknak írja ki a mezőgazdasági szaktárca, itt a támogatások költségvetése 87 millió euró, ebből 26 millió a hegyvidéki gazdaságoknak jár. Egy pályázó legfeljebb 15 ezer eurót hívhat le. A 100%-ban vissza nem térítendő támogatásokat három évre adják, és két részletben folyósítják. A támogatási szerződés aláírásakor 75%-ot adnak, majd a helyes elszámolás után a fennmaradó 25 %-ot, amelyet 2025. december 31-ig utalnak.

A harmadik pályázatot a beszállítói és a kiszolgálói láncok fejlesztésére írták ki. Itt egyéni termelők, gazdasági társulások és civil szervezetek egyaránt pályázhatnak legfeljebb 250 ezer euró lehívására, például tanulmányok elvégzésére, beruházásokra.

Ennél a pályázatban 50-70%-os a vissza nem térítendő támogatás mértéke.

A pályázati kérelmeket november 26-ig lehet benyújtani.