Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-i állami ünnepen, péntek reggel Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek eskütétele következett, majd a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tartott a Magyar Honvédség.

A nemzeti ünnepek évtizedek, évszázadok távlatából is a magyarok összetartozását hirdetik – mondta az ünnepi tisztavatáson a köztársasági elnök. Áder János hangsúlyozta: az elmúlt több mint másfél esztendő nehézzé tette a közös emlékezést, mivel a járvány idején alig felfogható veszteségek értek sokakat, több mint harmincezer magyar lett a koronavírus-járvány áldozata.

„Országépítő” magyarokat, köztük erdélyi személyiségeket is kitüntettek az augusztus 20-i nemzeti ünnepen. A Kallós Zoltánról elnevezett Külhoni Magyarságért Díjban részesült a Csíkszeredai Régizene Fesztivál szervezőjeként ismertté vált Ferencz Angéla néprajzkutató, közösségszervező, Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia nyugalmazott igazgatója, a székelyföldi Haszmann Pál Múzeum, a Komáromi Jókai Színház, Simek Viktor rajztanár, karnagy, a vajdasági Egység Művelődési Egyesület, az ugyancsak vajdasági Hét Nap hetilap, a pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, valamint a Németországban működő Csöbörcsök Néptáncegyüttes.

A díjakat Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

Magyarország miniszterelnöke a külhoni magyarságért végzett áldozatos tevékenységet 1995 óta díjjal ismeri el. A Külhoni Magyarságért Díj elnevezése – a Magyar Állandó Értekezlet 2018. évi ülésének javaslatára – Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjra módosult.

Ez legyen az utolsó Fidesz-tűzijáték!

Jövőre minden szabadságszerető demokrata ünnepelhet augusztus 20-án, ha az MSZP kormányra kerül – mondta a szocialisták társelnöke, a Facebookon közzétett videóüzenetben. Tóth Bertalan úgy fogalmazott, „azt az államot, amit ma ünnepelnünk kellene, zsebben viszik haza a fideszes vezetők alapítványokba és magánszámlákra”.

Augusztus 20. alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Liberális Párt – Liberálisok azt írta: az államalapítás és Szent István ünnepén azt kívánjuk a magyar nemzetnek, legyen ez az utolsó nyári tűzijáték, amelyet a Fidesz-kormány szervez!