A miniszterelnök szerint a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb 35, a térségben rekedt román állampolgárról tud.

A kormányfő felkért minden, még a kritikus térségben tartózkodó román állampolgárt, hogy vegye fel a kapcsolatot Románia pakisztáni külképviseletével, és azonnal hagyja el Afganisztánt.

Florin Cîţu szerint a Kabulban rekedt román állampolgárok jelenleg biztonságban vannak, hazatérésüket pedig egy hamarosan induló NATO-géppel, vagy egy értük küldendő román katonai géppel próbálják megoldani.

Nem sokkal később az elnöki hivatal közölte: a kormányfő kezdeményezésére Klaus Iohannis államfő hétfőn elrendelte, hogy a román légierő „vállaljon szerepet” az Afganisztánban rekedt román állampolgárok kimenekítésében.

Románia aktív szerepet vállalt az Egyesült Államok oldalán az elmúlt 19 évben az afganisztáni missziókban, amelyekre mintegy hárommilliárd lejt költött az évek során. A román hadsereg 32 ezer katonája teljesített szolgálatot az országban, közülük 27-en életüket vesztették, 227-en megsebesültek.

Románia utolsó 140 katonája június végén vonult ki Afganisztánból a NATO-erők összehangolt kivonásakor.