Az eset összefügghet a két évtizeddel korábbi ittas vezetésért kiszabott büntetéssel. Amikor szombaton újságírók arról kérdezték, hogy miből fizette ki az ittas vezetésért kirótt tetemes bírságot és az ügyvéd honoráriumát, Florin Cîţu azt mondta: eladta autóját, és „azt hiszi”, bankkölcsönt is felvett. Hasonló bizonytalan választ adott arra is, hogy visszafizette-e később a bankhitelt. „Úgy gondolom, igen” – válaszolta a kormányfő.

Ezután a Mediafax hírügynökség közétett egy amerikai bírsági ügyiratot, amely szerint Florin Cîţut egy végrehajtó cég beperelte 2008-ban. A polgári perben 9755 dollárt akartak kifizettetni vele, amiért állítólag nem törlesztette a Maryland National Banknak 6700 dolláros tartozását. Hét hónappal később a bíróság felfüggesztette a keresetet, mivel az alperest nem sikerült beidézni, a végrehajtó cég pedig nem indította újra az eljárást.

„Hogyan lehet még megbízni egy olyan emberben, aki nem vállalja a felelősséget tetteiért? Ahogy átvert korábban egy amerikai bankot, majd eltűnt, Florin Citu ma ugyanúgy veri át a románokat: a GDP 50 százalékára rúgó, rekordméretű adósságba veri az országot, és ismét meg fog lépni” – írta hétfőn közösségi oldalán az ellenzék vezére, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségére pályázó Cîţut párton belüli fő riválisa, az újabb pártelnöki mandátumra pályázó Ludovic Orban házelnök bocsánatkérésre szólította fel, amiért az államfő és választói elől is eltitkolta az amerikai bírósági ügyeit. Az ügy miatt a koalíciós kormányban részt vevő USR-PLUS szövetség egyes politikusai is nyíltan követelték a miniszterelnök leváltását.