Mindössze hét embert sikerült elszállítani repülõvel Kabulból a német hadsereg (Bundeswehr) mentési mûveletének elsõ, helyi idõ szerint hétfõi akciójával.

A Bild címû lap értesülése szerint jóval több embert, köztük a német nagykövetség 57 dolgozóját és további 88 német állampolgárt kellett volna felvenni a légierõ (Luftwaffe) szállítógépének fedélzetére. Az akár 150 ember szállítására alkalmas Airbus A400M típusú gép azonban csak 30 percre szállhatott le az afgán fõvárost elfoglaló tálibok elõl menekülõktõl zsúfolt repülõtérre, így „csak azokat tudtuk elvinni, akik éppen ott voltak” – mondta a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak kedden Johann Wadephul kereszténydemokrata (CDU) parlamenti képviselõ.

Kiemelte: felelõtlenség lett volna több embert kivinni a reptérre, mert nem lehetett tudni, hogy a gép megkapja-e a leszállási engedélyt. Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter az ARD országos köztelevíziónak elmondta, hogy a „kaotikus” helyzetben nem lehetett több embert a fedélzetre venni. Fõ célját azonban az akció így is elérte: sikerült Kabulba szállítania egy katonai egységet, amely gondoskodik majd arról, hogy a kimenekítendõ emberek eljussanak a gépekhez – mondta.

Hozzátette, hogy a szállítógép „nyaktörõ landolást” hajtott végre, és a német katonák „zavaros, veszélyes és összetett” helyzetben kezdik el az evakuációt. Kiemelte, hogy amint lehet, újabb járatokat indítanak Kabulba.

A tálib lázadók vasárnap hatoltak be Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerõk által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni államfõ elmenekült az országból, a szélsõséges iszlamisták pedig a fõváros csaknem teljes területét ellenõrzésük alá vonták.

A nemzetközi repülõtéren amerikai katonai egységek igyekeznek rendet teremteni. A német kormány tízezer embert próbál kimenekíteni Afganisztánból. A tervek szerint a német állampolgárok és a Bundeswehr helyi segítõi mellett a német segélyszervezetek és más civil szervezetek afgán munkatársait is családostól Németországba menekítik. A mûvelet központja a szomszédos Üzbegisztán fõvárosa, Taskent.