Hétfõn 8646 új fertõzöttet találtak az elvégzett csaknem 150 ezer teszttel Izraelben, ami február elseje óta a legmagasabb szám, és 6,2 százalékos pozitivitási arányt jelent.

Több mint 55 ezer aktív esetet tartanak nyilván az egészségügyi hatóságok, közülük 926-an kórházba kerültek, 559-en súlyos esetnek számítanak, 89-en lélegeztetõgép segítségére szorulnak.

A minisztérium számításai szerint a jelenlegi trendek folytatódása esetén szeptember 10-én már 4800-an lehetnek kórházakban, s várhatóan 2400-an lesznek súlyos állapotban.

A remények szerint szeptember közepére az oltási kampány nyomán jelentõsen csökken majd a fertõzõdés üteme, és ezzel a súlyos betegek száma.

A kormány elhatározta, hogy a 12 évesnél idõsebbek, vagyis már olthatók évfolyamain az erõsen fertõzött településeken interneten tanulnak azokban az osztályokban, amelyekben nincs beoltva legalább a gyerekek 70 százaléka.

Az aggasztó számok mellett optimizmusra ad okot, hogy már több mint egymillióan, 1 052 615-en harmadszor is felvették az 50 évnél idõsebbek közül az oltást az augusztusban indult új oltási kampány során. Az országnak már 58 települése „pirosnak” számít, közepesen fertõzött, vagyis „narancssárga” 103 hely, gyengén van jelen a koronavírus 65 „sárga” városban és faluban, s máig sikerült megõriznie „zöld”, vagyis alig, vagy egyáltalán nem fertõzött státuszát 54 izraeli településnek.

December vége óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosának 62,97 százalékát már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erõsen fertõzõ delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.

A pandémia megjelenése óta 951 226 koronavírus-fertõzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6694-en haltak meg Izraelben.