Közös hadgyakorlatot kezdtek ma orosz és üzbég csapatok az afgán határ mellett – közölték orosz hírügynökségek. A dél-üzbegisztáni Termez városa melletti támaszpontnál – a TASZSZ jelentése szerint – 1500 orosz és üzbég katonát mozgósítottak az öt napig tartó művelet keretében.

Moszkva már korábban bejelentette, hogy – az eredetileg tervezett 1000 fős helyett – 1800 fős kontingenst küld a tádzsik határ mellé egy másik, orosz, üzbég és tádzsik csapatok részvételével csütörtökön kezdődő, jövő keddig tartó hadgyakorlatra. Az Interfax hírügynökség orosz kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a műveletben összesen 2500 katona vesz részt..

A hadgyakorlatokon az orosz hadsereg 420 katonai eszközzel vesz részt, duplájával az eredetileg tervezettnek. Az Afganisztánnal ugyancsak határos Tádzsikisztán július végén tartott hadgyakorlatot az afgán határnál, a műveletben több mint ezer katonai járművet, több száz ágyút és aknavetőt, valamint több tucat repülőgépet, köztük helikoptereket vetettek be. Emomali Rahmon tádzsik államfő ugyanekkor éberségre szólított fel a határtól délre, Afganisztánban folyó harcok miatt.