Vizsgálatot indított ma az új-zélandi emberi jogi bizottság az országban állandósult lakhatási válság ügyében, miután a kormánynak nem sikerült lehűtenie az ingatlanpiac sokakat hajléktalanná tevő száguldását.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül az elmúlt 12 hónapban Új-Zélandon nőttek az ingatlanárak a legnagyobb mértékben, mintegy 30 százalékkal, miközben a koronavírus-járvány hatásait ellensúlyozó kormányzati ösztönző politika következtében a befektetők jelentős hasznot húznak a történelmi mélyponton lévő alacsony kamatlábaknak és az olcsó tőkéhezjutásnak hála.

Az egymást követő új-zélandi kormányok sorra kudarcot vallottak a lakhatási válság megoldásával, és sokak, különösen a fiatalok számára egyre elérhetetlenebbé vált, hogy megfizethető otthonhoz jussanak – hangsúlyozta nyilatkozatában Paul Hunt, az ország emberi jogi főbiztosa. „Ez egyben emberi jogi válságot is jelent, amely magában foglalja a saját otthonhoz jutás, a piaci lakbérek, az állami lakásépítés és a hajléktalanság problémakörét is” – írta Hunt.