Megtiltotta, hogy magyarul beszéljenek az autóbuszon a Fany busztársaság Kolozsvár–Kisfenes (Finișel) között közlekedő járatának sofőrje, írja az egyik utas beszámolójára hivatkozva a Krónika.

A neve elhallgatását kérő magyarfenesi nő beszámolója szerint a busztársaság csütörtökön délutáni járatával több falubeli, illetve tordaszentlászlói lakos utazott, akik magyarul beszéltek egymás között, amíg a sofőr rájuk nem szólt, noha a beszélgetés nem volt sem folyamatos, sem hangos.

Az érintett szerint a sofőr azt mondta: „Befejezitek már? Mert komplett leizzadtam. Mit gondoltok, valaki tűri azt, amit ti csináltok? Senki nem ért semmit!”. Az utas ezek után megkérdezte a sofőrtől, hogy hol írja az autóbuszon, hogy nem beszélheti az anyanyelvét, mire azt a választ kapta, hogy „Holnaptól fogja írni!”, arra a kérdésre pedig, hogy a beszéd zavarja-e vagy a magyar nyelv, azt válaszolta, hogy „mindkettő”.

A Krónikát megkereső felháborodott utas lánya később felhívta a Fany ügyfélszolgálatát, hogy bepanaszolja a magyarellenes sofőrt, de meglepetésére a diszpécser igazat adott a kollégájának. „Azt mondta, hogy jogos volt, hogy megszólított. Romániában élünk és közösségben voltam. És olyan közösségben, ahova több román és magyar falu is tartozik, nem használhatom az anyanyelvemet” – idézte a magyarfenesi lakost a lap. A Fany diszpécserszolgálatát a Krónika is tárcsázta, de csütörtök délután többszöri próbálkozásra sem vették fel a telefont.

A 2011-es népszámlálás szerint Tordaszentlászló községnek 4392 lakosa van, ebből 2268 vallotta magát magyarnak. A községet alkotó nyolc faluból Tordaszentlászlón, Magyarfenesen és Magyarlétán él magyar többség, míg Kisfenest, Hasadátot, Oláhlétát, Isztolnát és Jávarákost többségében románok lakják.