Európa focilázban ég. Az egy évvel elhalasztott Euro 2020 pedig szolgáltat mindent, ami kell a szurkolóknak: gólörömet, győzelmi mámort, drámai perceket, csodás feltámadást. És rekordokat, rég becsontosodott vélekedéseket dönt.

Tegnap estétől már nem igaz az a poénnak is szánt megállapítás, hogy a futballt 11-en játszák 11 ellen és a végén a németek nyernek. Lám, mégsem. Még akkor sem, ha a mérkőzés egyetlen találatát a németek szerzik.

És az sem igaz, hogy a futball a győzteseké. Esterházy Péter gondolatát, miszerint idegen a játék szellemétől azt mondani, hogy inkább játsszunk jól, szépen, és veszítsünk, mint rossz játékkal nyerjünk, mert feltétlenül és csak nyerni kell, már korábban próbálta cáfolni Fehér Miklós. A fiatalon elhunyt focista vallotta: „Engem a futball megtanított győzni, és megtanított veszíteni is, és megtanított arra is, hogy az öröm úgyis felülkerekedik a bánaton…” A tegnap este bizonyítást nyert kijelentése. A magyar válogatott súlyos – teszem hozzá –, meg nem érdemelt vereséget szenvedett Portugáliától. A balszerencsés első kapott gól után erőt vett a Puskás stadion lelátóin ülő 60 ezer emberen, a sok százezer Kárpát-medencei szurkolón a letargia. Ám az utolsó sípszó után felhangzott a Himnusz és szólt a taps a magasban. Noha nem lett volna ildomos a „Szép volt fiúk!”, sokakban szólalt meg a belső hang: megérdemli a magyar csapat a szeretetünket, mert erőn felül teljesített, mert helyt állt!

Lehet, hogy a kárörvendőknek, a kekeceknek jó volt tegnap este portugálnak lenni, de jobb volt magyarként átélni a görög tragédiákhoz hasonló katarzist kiváltó játékot.

És adjuk meg a császárnak, ami a császáré!

Bölöni László felfedezettje, tanítványa, Cristiano Ronaldo kétszer is történelmet írt. A mérkőzés első percében azzal, hogy ötödik Európa-bajnokságán lépett pályára. Majd azzal, hogy eddig összesen 11 gólt szerzett az Eb-éken.

Említsük még meg a csehek skótok ellen szerzett második, sikkes találatát! Patrik Schik 45 és fél méterről ívelte a labdát a kapuba. Korábban még senki sem talált a hálóba ilyen távolról.

Az Euro 2020 folytatódik. Türelmet és megértést kérünk a feleségektől, akik nehezen tudják megérteni, hogyan lehet órákon át ülni a fotelben, és csak bámulni a tévében zajló mérkőzést. Mi haszna? – kérdezik dohogva. Tudják, Bill Shankly, a Liverpool legendás edzője mondta: „Vannak akik azt hiszik a futball olyannyira fontos, úgyszólván élet-halálkérdése. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal több.”

Azoknak a nőknek és férfiaknak, akik rajonganak a fociért, jó szurkolást a következő napokban, hetekben is!