Az állami fizetés és nyugdíj halmozását tiltó, valamint a munkaviszony fenntartására a nyugdíjkorhatár elérése után is lehetőséget teremtő törvénytervezetet fogadott el tegnapi ülésén a kormány.

A közszférában foglalkoztatott nyugdíjasoknak egy hónapot biztosít a tervezet arra, hogy válasszanak: munkaviszonyukat tartják-e fenn a nyugdíj folyósításának felfüggesztésével, vagy felmondanak munkahelyükön, és a nyugdíjat választják – magyarázta Raluca Turcan munkaügyi miniszter. Kivételt képeznek a választott, illetve az alkotmány által megszabott mandátumú tisztségviselők, a szerzői jogdíjban részesülők, az oktatásban óraadóként foglalkoztatott nyugdíjas tanárok, a Román Akadémia tagjai, a fogyatékkal élők és a nyugdíjas szociális gondozók: nekik nem kell felfüggeszteni járandóságukat.

A törvénytervezet ugyanakkor lehetőséget teremt minden munkavállalónak, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése után is 70 éves koráig fenntartsa (vagy megújítsa) munkaviszonyát, de ez nem kötelező, tehát nem a nyugdíjkorhatár megemeléséről van szó – szögezte le a tárcavezető.