A Colectiv című dokumentumfilm nyerte el a legjobb európai filmnek járó 2021-es Lux közönségdíjat, amelyet az Európai Parlament elnöke, David Sassoli adott át a rendezőnek, Alexander Nanaunak tegnap Strasbourgban.

A dokumentumfilm címe a bukaresti szórakozóhelyre utal, ahol 2015-ben egy tűzvészben 27 fiatal vesztette életét és 180 ember megsebesült. A film egy újságírócsoportot követ, amely azt vizsgálja, hogy az égési sérültek közül miért haltak meg 37-en a kórházban annak ellenére, hogy sebeik nem voltak életveszélyesek. „A film emberéletekbe kerülő, rémisztő nepotizmust és korrupciót tár fel, de azt is bemutatja, hogy bátor és elszánt emberek képesek megállítani a korrupt rendszereket” – olvasható az Európai Parlament sajtóközleményében.

A másik két döntős film Thomas Vinterberg dán rendező Még egy kört mindenkinek, és Jan Komasa lengyel rendező Corpus Christi című alkotása volt. A végső rangsor fele-fele arányban a közönségszavazatok és az európai parlamenti képviselők voksai alapján alakult ki.

A Lux-díj a kontinens fontos politikai vagy társadalmi problémáira reflektáló alkotásokat részesíti elismerésben, célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a győztes alkotásokat eljuttassa minden országba és elérhetővé tegye mindenki számára.