Az amerikai elnök büntetőintézkedéseket hozott 59 kínai vállalat ellen, amelyek kötődnek a védelmi és megfigyelési technológiákat fejlesztő ágazathoz.

Joe Biden rendelete szerint az amerikai vállalatok augusztus 2-től nem fektethetnek be a szóban forgó vállalatokba, nem kereskedhetnek értékpapírjaikkal, így befektetéseikkel közvetve nem támogathatják a kínai hadiipart, a hadsereget, a hírszerzést, a hozzájuk kötődő kutatásokat és fejlesztési programokat. Tiltja az amerikai befektetéseket olyan kínai cégekben, amelyek aláássák az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát vagy demokratikus értékeit.

A Biden által aláírt rendelet az elődje, Donald Trump által tavaly novemberben kiadott rendeletre épül, a felsorolt vállalatok listája felváltja a védelmi minisztérium által korábban összeállított feketelistát, amelyen több mint ötven kínai vállalat szerepelt.

A büntetőintézkedések érintik az okostelefonokat és internetes berendezéseket gyártó Huawei is, lekerült viszont a korábbi szankciós listáról a szintén okostelefonokat gyártó kínai Xiaomi.