Közzétette a kormány a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amely a koronavírus-járvány okán kikiáltott válság következményeinek felszámolását célzó európai uniós alapból Romániának jutó 29,2 milliárd euró felhasználási módját részletezi. 

Florin Cîţu kormányfő koalíciós partnereivel – Dan Barna és Kelemen Hunor kormányfőhelyettessel – közösen ismertette az Európai Bizottsághoz hétfőn beterjesztett dokumentumot. A PNRR-t bemutató kormányzati tájékoztatón Cîţu elmondta: a legtöbb pénzt az infrastruktúra (7,6 milliárd euró), az oktatás (3,6 milliárd euró) és az egészségügy fejlesztésére szánják. A miniszterelnök rámutatott: Románia más államoktól eltérően nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában rendelkezésére álló keretet is igénybe veszi.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes a beruházások közül kiemelte: 2000 középületet újítanak fel, elkészül a – legelmaradottabb országrésznek számító – Moldvát a fővárossal összekötő A7-es autópálya és az Erdéllyel gyorsforgalmi összeköttetést teremtő A8-as pálya két szélső szakasza.

Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, a terv környezetvédelmi célkitűzéseire hívta fel a figyelmet, amelyek 45 ezer hektárnyi erdő telepítését, 1600 kilométernyi vízhálózat és csaknem 2500 kilométernyi csatornahálózat építését, 250 új természetvédelmi terület kialakítását irányozzák elő. Rámutatott: az uniós helyreállítási alap megtervezésénél a kultúra nem volt prioritás, mégis sikerült elérni, hogy a nemzeti helyreállítási tervben múzeumok felújítására, könyvkiadók digitalizálására, idegenforgalmi jelentőségű kulturális projektekre is jussanak források. Az RMDSZ elnöke úgy értékelte: a PNRR Románia első igazán jelentős országprojektje az európai uniós, illetve euroatlanti csatlakozás óta.