Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó múlt vasárnapi járatának fedélzetén pokolgép van – jelentette ki szerdán a minszki parlamentben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Az államfő most első ízben reagált nyilvánosan a nemzetközi botrányt kavaró légi incidensre, amelynek során őrizetbe vették Raman Prataszevics ellenzéki újságírót és barátnőjét, Szofija Szapega orosz jogászhallgatót.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint Lukasenka kijelentette, a fehérorosz hatóságok jogszerűen jártak el, a repülőgép útját az asztravjeci atomerőmű (BelAESZ) közelében változtatták meg. Felvetette, hogy mi lett volna, ha hirtelen teljes riadókészültségbe kellett volna hozni az atomerőmű biztonsági rendszereit.

Megismételte azt a korábbi minszki állítást, hogy a repülőgép személyzete maga döntött úgy, hogy leszáll Minszkben. Elutasította azt a feltételezést, hogy a pilótákat fehérorosz MiG-29-es vadászgépek kényszerítették leszállásra.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács úgy döntött, hogy a Ryanair-járat földre kényszerítése és Raman Prataszevics és barátnője, Szofija Szapega orosz jogászhallgató őrizetbe vétele miatt gazdasági büntetőintézkedéseket kell bevezetni Fehéroroszország ellen és személyre szabott szankciókkal kell sújtani fehérorosz tisztségviselőket.

Mafred Weber, az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciójának, az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának elnöke egy szerdai lapinterjúban arról beszélt, hogy a fehérorosz mellett az orosz vezetés is a felelősök közé tartozhat a Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-járat ügyében. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatása nélkül „rendszerének nincs esélye a túlélésre” – érvelt Weber az Augsburger Allgemeine című lapnak adott interjúban.