Három személyt őrizetbe vettek Olaszországban mára virradóra a drótkötélpályás felvonón történt hétvégi baleset ügyében. Az intézkedést megelőzően több órán át hallgatták ki a gyanúsítottakat, akiket felelősnek tartanak a 14 emberéletet követelő katasztrófa miatt.

Az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő felvonó egyik fülkéje vasárnap darabokra tört, miután elszakadt a vontatókötél. Már az első hírek is arról szóltak, hogy balesetet a hibás vészfék okozta, amely nem lépett működésbe, így a kabin elindult a tartókötélen a völgy felé, majd egy adott ponton a nagy sebesség miatt lezuhant.

Mint kiderült, a fékek már korábban sem működtek megfelelően: időnként indokolatlanul bekapcsoltak, és emiatt a kabin többször elakadt a pályán. Javítás helyett azonban a fékeket kiiktatták, így azok nem is léphettek működésbe a vontatókábel vasárnapi szakadásakor. A La Repubblica szerint a három gyanúsított – két mérnök, valamint a felvonó tulajdonosa – elismerte bűnösségét.