A falvakban szervezett oltási karavánokkal és a 16-18 év közöttieknek meghirdetett gyermeknapi oltási maratonnal próbálják a koronavírus elleni immunizációt felpörgetni.

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője, Valeriu Gheorghiţă katonaorvos kifejtette: a „város beoltja a falut” elnevezésű akció során a nagy oltóközpontok személyzetéből szerveznek mozgó oltóegységeket, amelyek heti egy-két alkalommal a környező falvakban házról házra járva, vagy ideiglenes oltópontot kialakítva adják be a vakcinát az illető közösségben élő jelentkezőknek.

Az oltási kampány megújulásának alapeszméje a mobilitás növelése, célja pedig az, hogy az országban működő mintegy ezer oltási központ kapacitását felaprózva a vakcinát minél közelebb vigyék az emberekhez. Múzeumokban, pályaudvarokon, stadionokban, valamint a tengerparti és hegyvidéki üdülőtelepeken is lesznek oltópontok, mert azt feltételezik, hogy sokan idegenkednek a kórházaktól és az orvosi rendelőktől – magyarázta a koordinátor.

Eddig 4 millió 160 ezer ember kapott legalább egy adag vakcinát, illetve 3 millió 227 ezren kapták meg az oltás mindkét adagját. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság 25,8 százaléka szerzett a vakcina révén védettséget. Gheorghiţă azonban úgy véli, egy „bizonyos szintű” kollektív immunizációval a felnőtt lakosság akár 30-35 százaléka is rendelkezik Romániában, ha beleszámolják a betegségen átesetteket.