Nyolcadik napja záporoznak a rakéták Izraelre a Gázai övezetből, válaszul pedig az izraeli hadsereg harci repülőkről támadja a térséget uraló Hamász állásait. A közel-keleti konfliktus újbóli fellángolásának hétfő reggelig 192 palesztin, köztük 58 gyerek esett áldozatul. Izrael tíz áldozatról számolt be, köztük két gyermekről. A sebesültek száma több százra tehető mindkét oldalon. Ahogy a most következő interjúban is elhangzik, az izraeli áldozatok lényegesen alacsonyabb száma elsősorban annak tudható be, hogy az Izrael által kifejlesztett Vaskupola légvédelmi rendszer még a levegőben elfogadja a  Gázából érkező rakéták legnagyobb részét, másrészt, ha a több ezer rakéta 10-15 százaléka be is csapódik lakott területen, az izraeli lakosság másodpercek alatt páncélozott biztonsági szobákba, óvóhelyekre vonul. Az izraeli hangulatról és a konfliktus kiéleződésének okairól Salamon Márton Lászlóval, a Bukaresti Rádió egykori jegyzetírójával beszélgettünk, aki jelenleg a Román Kulturális Intézet igazgatójaként családjával együtt Tel-Avivban él. Az interjú csütörtökön készült, amikor a rakétatámadások már harmadik napja tartottak.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a biztonsági kabinet vasárnapi ülése után bejelentette, hogy Izrael tovább folytatja a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezetek, elsősorban a Hamász elleni Falak őrzője nevű hadműveletet.

Kijelentette, hogy a hadművelet, a nemzetközi nyomás ellenére, tovább folytatódik, de békítő üzenetet küldött az arab közösségeknek az elmúlt hét erőszakos zavargásai után.Benni Gantz védelmi miniszter a kabinetülés után arról beszélt, hogy az utóbbi napokban az izraeli hadsereg „halálcsapdává változtatta a gázai alagúthálózatot”. A Gázai övezetben megsebesült civilek nagy számáról azt mondta, hogy a nemzetközi joggal összhangban cselekedtek, s kijelentette, hogy egyetlen szuverén állam sem reagálna Izraeltől eltérően, ha egy terrorszervezet válogatás nélkül lőné polgárait.

Aviv Kochavi vezérkari főnök szerint Izrael súlyos károkat okozott az alagútrendszer mellett a Hamász rakétagyártásában is.