• La Oradea, a fost inaugurată, duminică după-amiază, prima grădiniţă evanghelică-luterană din România, construită cu sprijinul statului ungar, în cadrul programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic. Grădiniţa nou construită va găzdui patru grupe cu program prelungit pentru 120 de copii, cu servicii de înaltă calitate. Suma totală a investiţiei a fost de peste 338 000 euro.
  • În cadrul unei slujbe de recunoştinţă, a fost sfinţită Biserica reformată fortificată din Sfântu Gheorghe, renovată cu sprijinul statului ungar. În 2015, comunitatea reformată şi-ar fi dorit renovarea bisericii, construită la sfârşitul secolului al 15-lea – începutul secolului al 16-lea, în stil gotic târziu, utilizând fonduri ale Uniunii Europene, însă cererea lor la apelul de proiecte a fost respinsă. După trei ani de litigii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis că a fost ilegală refuzarea finanţării. În cele din urmă biserica a fost renovată tot cu sprijinul statului ungar
  • Societatea Teatrală Ungară (MTT) a iniţiat un dialog între Ministerul Culturii din România şi cel din Ungaria pentru ca Teatrul „Szigligeti” din Oradea să-şi poată continua activitatea ca instituţie independentă şi să poată ocupa locul care i se cuvine în rândul instituţiilor culturale naţionale din România, se arată într-un comunicat remis, vineri, de MTT, agenţiei ungare de presă MTI. Potrivit documentului, MTT a aflat zilele trecute despre intenţia Consiliului Judeţean Bihor de a fuziona într-o singură instituţie Teatrul “Szigligeti”, Teatrul Regina Maria şi Filarmonica de Stat Oradea.
  • Autorităţile locale din zona Gheorgheni doresc dezvoltarea reţelei de gaze naturale prin colaborare locală. Din punctul de vedere al construcţiei reţelei Topliţa stă cel mai bine, apoi urmează comunele Remetea şi Suseni. Celelalte localităţi din zonă sunt încă în faza de pregătire a proiectelor pentru finanţare.
  • În judeţele Mureş, Harghita şi Covasna sunt mai mult de 50 de localităţi unde nu există acoperire a reţelelor de telefonie mobilă, respectiv semnalul este precar, mai ales în zonele montane. Aceasta nu îngreunează numai solicitarea de ajutor de către persoanele în vârstă, ci şi desfăşurarea online a şcolii.
  • Trezirea de după COVID a avut loc la Vlăhiţa, unde s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână cea de-a 45-a ediţie a Festivalului Narciselor, eveniment, care anul trecut a fost anulat din cauza măsurilor de stopare a pandemiei.
  • Antreprenorii creativi și inovativi, care cred că au idei care s-ar putea dezvolta cu succes pe piața internațională, vor avea șansa să participe la un program atipic de minimis organizat de autoritățile covăsnene. Primăria Sfântu Gheorghe și Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna au anunțat joi că în perioada următoare vor deschide înscrierile pentru un demers prin care își propun să sprijine 10 planuri de afaceri cu câte 40.000 de euro.

Bejegyzés navigáció