A kormány módosította az egyes országokra vonatkozó kockázati besorolásokat, így ezentúl kevesebb külföldről érkező utast fognak karanténba küldeni. A Magyarországról érkezőkre továbbra is kéthetes karantén vár, ha nincs megfelelő oltásigazolásuk vagy PCR-tesztjük.

Románia eddig azokat az országokat tekintette járványügyi szempontból magas kockázatúnak, ahol az utóbbi két hétben a hazainál magasabb volt a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma.

A javuló járványügyi mutatók a külföldi turisták visszatérését is ellehetetlenítette, illetve emiatt a hazalátogató román vendégmunkásokra kéthetes karantén várt. Ezért az új karanténszabályozás az országokat saját fertőzési rátájuk alapján osztályozza.

Azoknak az utasoknak, akik a zöld zónából érkeznek Romániába, nem kell karanténba vonulniuk. A sárga zónából érkezőkre – jelenleg ebbe a kategóriába tartozik Magyarország is – kéthetes karantén vár, kivéve, ha legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

A vörös zónából érkezőknek csak az oltási igazolás nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól, a negatív teszt nem elegendő.

A korábbi szabályozásoktól eltérően már nem kerülhetik el a karantént azok, akik arra hivatkoznak, hogy átestek a betegségen.