Mától néhány kivételtől eltekintve megszűnik a kültéri maszkviselési kötelezettség, a koronavírus-járvány miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalom és az üzletek nyitvatartásának korlátozása is. Erről tegnapi, estébe nyúló ülésén döntött a kormány.

Florin Cîţu miniszterelnök elmondta: a szabadban már csak a zsúfolt helyeken – piacokon, vásárokban, tömegközlekedési járműveken és megállókban – illetve munkahelyeken kötelező a védőmaszk viselése.

Megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, az üzleteknek sem kell már 21 órakor bezárniuk, de a vendéglők és szórakozóhelyek éjféltől hajnali 5 óráig nem tarthatnak nyitva.

A kormányhatározat nagyobb létszámú rendezvények megszervezését is lehetővé teszi, de kizárólag a koronavírus ellen beoltott, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 24 óránál frissebb negatív antigén-teszttel rendelkező résztvevők számára.

Szombattól kezdődően beülhetnek a védettségüket igazoló nézők a szabadtéri sportesemények lelátóira, de egyelőre a férőhelyek legfeljebb 25 százalékát foglalhatják el.

Szabadtéri előadásokat is lehet ezentúl szervezni védettséggel rendelkezők számára, ezeken egyelőre legfeljebb 500 résztvevő lehet jelen, és mindenkinek legalább két négyzetméternyi helyet kell biztosítani.

Megnyithatnak a fittnesztermek is, de kapacitásuk legfeljebb felét használhatják ki, és mindenkinek legalább 7 négyzetméteres területet kell biztosítaniuk, kivéve, ha kizárólag beoltott vendégeket fogadnak: ebben az esetben kapacitásuk 70 százalékát használhatják és elegendő, ha mindenkinek 4 négyzetmétert biztosítanak.

A miniszterelnök azt ígérte: júniustól, júliustól és augusztustól újabb enyhítések következnek, amennyiben a tervezett mértékben növekszik a lakosság átoltottsága. Ha az oltási kampánnyal gondok lesznek, „behúzzák a kéziféket”, vagyis lelassítják a korlátozások feloldását – figyelmeztetett a román kormányfő.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár ugyanakkor figyelmeztetett: a korábbi szabályozásoktól eltérően a betegségen átesetteket már nem tekintik védetteknek, tehát nem sorolják a beoltottakkal vagy negatív tesztet felmutatókkal azonos kategóriába.