Az elmúlt egy évben több időt töltöttünk az online világban, mint bármikor, én legalábbis számos képzésen vettem részt a képernyő előtt ülve, olyanokon is, amelyekre valószínűleg másként nem jutottam volna el. Általában a közösségi médiában, főként a Facebookon hirdetik meg ezeket a képzéseket, az oldal minősége pedig jócskán befolyásolhatja azt, hogy jelentkezünk-e rájuk vagy sem. Mára összegyűjtöttem néhány kipróbált tippet, amellyel csalogatóbbá tehetjük a Facebook-bejegyzéseinket, attól függetlenül, hogy magánemberként vagy cégtulajdonosként akarjuk-e megszólítani az olvasókat.  

Egy könyvhöz hasonlóan például a Facebookon is érdemes törekedni az átláthatóságra. Bizonyára Önök is találkoztak már olyan hosszúra nyúlt szöveggel, amelyet egyáltalán nem tagolt a szerző, összefolytak a sorok, ami rendkívül fárasztó volt a szemnek. Bár a Facebookon nincsenek hagyományos értelemben vett bekezdések, az Enter billentyűvel üres sorokat lehet beszúrni a bejegyzésbe, és az így áttekinthetőbbé, fogyaszthatóbbá válik. Ennél is egyszerűbb, ha előbb a szövegszerkesztőben dolgozunk, és ott szabályosan beállítjuk a bekezdéseket. Miután befejeztük, másoljuk ki a szöveget, majd illesszük be a Facebook-oldalra. Ideális esetben azonnal megjelennek a már korábban is említett, bekezdéseket helyettesítő üres sorok.

Ugyancsak fontos, hogy ne kiabáljunk, vagyis mellőzzük a csupa nagybetűs írást, ami az internetes etikett szerint kiabálást jelent, sőt még az olvasást is megnehezíti, amit egyáltalán nem fog díjazni a célközönség. Egyetlen nap van az évben, amikor nem gond, ha csupa nagybetűvel írunk: október 22-én sokan megünneplik a Caps Lock billentyű világnapját, amelyet állítólag az üdvözlőkártyákat gyártó cégek találtak ki.

A mosolygós, sírós, integetős, dühös hangulatjelek visszafogott használata vagy mellőzése is segíthet minket abban, hogy világosabban jusson el az üzenetünk a célközönséghez. Sokan minden egyes mondatba beszúrnak kettőt-hármat, ami egy-egy olvasó szemében komolytalanságnak tűnhet. Néha én is használok egy-két hangulatjelt a szövegeimben, de csak akkor, ha úgy érzem, hogy nem fogja összezavarni az olvasót.

Természetesen a helyesírásra is érdemes figyelni, mivel egy-egy helytelenül írt szóval elriaszthatjuk az embereket, ami nagy veszteség lehet, főleg akkor, ha valamilyen terméket vagy szolgáltatást reklámozunk. Nem arra akarok célozni, hogy mindenki kívülről kellene fújja a helyesírási szabályzatot, inkább azt sugallom, hogy amennyire tőlünk telik, próbáljuk meg a lehető legjobb szöveget kiadni a kezünkből. Elsősorban mi nyerünk belőle, és nem mellékesen bizalmat is építünk ezáltal.