Kettős kiállításmegnyitó volt múlt héten a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben. Az egyik a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete Brassaï néven ismertté vált fotográfusról elnevezett tavalyi sajtófotó-pályázata nyertes munkáiból készült kiállítás, amely május 18-ig látható. A tárlaton megtekinthetők az újságíró egyesület tavalyi, Egy járvány (H)Arcképei Memento COVID-19 című pályázatának díjnyertes nyertes alkotásai is.

A kiállítást Hegedüs Csilla államtitkár, az RMDSZ szóvivője nyitotta meg, akit a megnyitó után kértünk mikrofon elé.

A megnyitót követően Kósa András Lászlótól, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatójától azt kérdeztem, a kettős eseménnyel próbálják behozni a járvány miatti lemaradást.

Simion Mechno, az Agerpres fotóriportere, a hírügynökség fotó részlegének egykori vezetője szakmai szemmel értékelte a kiállítást.

A másik kiállítás a budapesten 125 évvel ezelőtt megnyílt kisföldalatti történetét mutatja be. Az intézet udvarán mintegy fél évig látható kiállítást a helyszínen Kósa András László igazgató, Szentes József vasúti szakember, az Országos Vasúttársaság Személyszállító részlegének korábbi igazgatója nyitotta meg, illetve online küldött üzenetben köszöntötte a résztvevőket a kiállítás kurátora, Zsigmond Gábor a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese.

A megnyitót követően elsőként Kósa András Lászlót, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatóját kértük mikrofon elé.

A 125 éves budapesti kisföldalattiról, megépítésének érdekességeiről Szentes József, az Országos Vasúttársaság Személyszállító részlegének korábbi igazgatója beszélt.

Zsigmond Gábor a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese üzenetében Európa első villamos meghajtású földalattija történetéből emelt ki néhány érdekességet.