Németország és Hollandia támogatja Románia mielőbbi csatlakozását a schengeni övezethez – közölte a bukaresti külügy, miután a szaktárca vezetője, Bogdan Aurescu tárgyalt német és holland hivatali kollégájával a Külügyi Tanács hétfői brüsszeli ülése alkalmával.

A tárca közleménye szerint Annalena Bärbock német külügyminiszter elismerően beszélt a Románia által elért eredményekről, és megerősítette, hogy országa aktívan, konkrét szerepvállalással vesz részt a schengeni térség bővítési folyamatában.

A román külügy tájékoztatása szerint Hollandia külügyminisztere megismételte, hogy a december 8-i szavazás nem Románia, hanem Bulgária ellen irányult. Ugyanakkor jelezte, hogy hazája támogatja Románia schengeni csatlakozását, és aktívan részt fog venni a Románia csatlakozását célzó európai szintű megoldás kialakításában.

Bogdan Aurescu tájékoztatta holland hivatali kollégáját arról, hogy Bukarest egyhónapos szünet után visszaküldi szolgálati helyére Románia ausztriai nagykövetét. Ez a gesztus egyrészt azt jelzi, hogy Románia az európaiság szellemében kíván együttműködni, másrészt azt, hogy konstruktív párbeszéd újraindítását várja el az osztrák féltől – mondta a román diplomácia vezetője.