A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 6 százalékra javította a román gazdaság idei várható teljesítményére vonatkozó előrejelzését a korábban közölt 4,6 százalékos növekedés helyett – derült ki az IMF tavaszi világgazdasági prognózisából.

A valutaalap honlapján kedden közzétett tanulmány szerint Romániát csak Spanyolország fogja megelőzni 6,4 százalékos várható gazdasági növekedéssel.

A washingtoni pénzintézet a jövő évi román gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is megemelte, így a korábban közölt 3,9 százalékos GDP-bővülés helyett 4,8 százalékos növekedésre számít 2022-ben. Az előrejelzés szerint a román GDP-növekedés mind az idén, mind jövőre meghaladja az uniós idénre tervezett 4,5 százalékos uniós átlagot, valamint a 2022-es 3,9 százalékos átlagnövekedést.

Az IMF az idén 2,8 százalékos inflációra számít a korábban közölt 2,5 százalékhoz képest, majd 2022-ben várhatóan 2,1 százalékra mérséklődik a prognózisa szerint.

A román hatóságok az idei állami költségvetést 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számolva tervezték meg. A Világbank március végén 4,3 százalékra javította az idei várható román gazdasági növekedést a korábbi 3,5 százalékhoz képest.