A képviselőház házbizottsága elutasította a román alsóház emberjogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottságának azt a javaslatát, hogy egy albizottság létesüljön, amely a székelyföldi románok helyzetével foglalkozzon.

A kérést a magyar jelképek és anyanyelvhasználat ellen folyamatosan pereskedő Dan Tanasa szélsőségesen nacionalista honatya kérte, aki az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nevű rendszerkritikus párt képviselője.

A képviselőházi szakbizottság által beterjesztett kérésben azzal érveltek, hogy a Hargita, Kovászna és Maros megyében számbelileg kisebbségben élő románok évek óta kérik a központi román hatóságokat, foglalkozzanak behatóan problémáikkal, hogy megőrizhessék nemzeti identitásukat, kultúrájukat és hagyományaikat. Az érvelés szerint a román diszkriminációellenes tanácsnak az elmúlt években született több tucatnyi döntése is azt mutatja, hogy a három megye románsága „rendszerszintű hátrányos megkülönböztetésnek” van alávetve a helyi, magyar többségű önkormányzatok részéről. Az albizottság a tervek szerint egyebek mellett törvénytervezeteket dolgozott volna ki, amelyek „megvédték” volna a székelyföldi románokat.

A képviselőház házbizottsága végül elutasította a javaslatot, így nem alakulhat meg az emberjogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottság keretében a székelyföldi románokkal foglalkozó albizottság.