Verstelefon elnevezésű akcióval ünnepli a nagyváradi Szigligeti Társulat a magyar költészet napját, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat pedig költészeti versenyt hirdetett középiskolások számára – közölték az erdélyi színházak.

A verstelefon akcióban április 11-én a Szigligeti Társulat színészei személyre szabott telefonhívás formájában szavalják el azoknak a nézőiknek a kedvenc költeményét, akik a színház honlapján regisztrálnak. Az érdeklődők a Szigligeti Színház weboldalán található linken tudnak jelentkezni a telefonos versmondásra, ugyanakkor ismerőseiket is regisztrálhatják a felületen, ahol kiválaszthatják, hogy a nap mely szakában keresse őket a Szigligeti Társulat valamely tagja.

A költészetnapi verstelefon-akciót immár második alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház, tavaly bérletes nézőiket örvendeztették meg a művészek szavalataikkal.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Látó szépirodalmi folyóirattal együttműködve Írd meg magad! címmel költészeti versenyt hirdetett középiskolások számára a magyar költészet napja alkalmából. Az érdeklődők kedd éjfélig küldhetik be verseiket, amelyek még nem kerültek közlésre írott, illetve online platformokon.

A beérkező verseket héttagú zsűri bírálja el: Vida Gábor író, Markó Béla költő, Demény Péter író, költő, Keresztes Attila művészeti igazgató, valamint Tompa Klára, Simon Boglárka Katalin és Henn János színészek. A legsikeresebb alkotásokat a Látó szépirodalmi folyóirat publikálja, valamint a Tompa Miklós Társulat művészei versműsort készítenek belőlük, amelyet a színház a magyar költészet napján mutat be.