Nem engednek az utca nyomásának, nem fognak enyhíteni a korlátozásokon- jelentette be Bukarest prefektusa, Alin Stoica miután a fővárosban a tegnap este is utcára vonultak a járványügyi korlátozások ellen tiltakozók, akik közül sokan maszk nélkül vonultak fel. 

A hétfő esti bukaresti tüntetés nyomán 188 személyt állítottak elő és 222 pénzbírságot róttak ki 200 ezer lej összértékben – tájékoztatott Bogdan Berechet, a fővárosi rendőrség vezetője. Ionel-Cătălin Stegăroiu, a fővárosi csendőrség parancsnoka szerint összességében incidensek nélkül zajlott a tegnapi, fővárosi demonstráció, leszámítva az Egyetem téren összegyűlt kisebb csoportosulást, amely igazoltatáskor agresszíven lépett fel a csendőrökkel szemben, 12 csendőrt megsebesítve. A hatóságok testi sértés, rongálás, csendháborítás, minősített lopás címén indítottak eljárást.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen Bukarest mellett az ország több nagyvárosában szerveztek tüntetéseket. A megmozdulásokon részt vevők egy része a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) felhívására gyülekezett, kisebb incidensek több településen is történtek. Pitești-en idegengyűlölő jelszavak skandálásába torkollott a járványvédelmi intézkedések elleni tiltakozó megmozdulás, a magyarok kiutasítása mellett Raed Arafat belügyi államtitkár távozását sürgették a tüntetők. A közrendet a Román Rendőrség biztosította a tegnap este és éjjel 70 településen lezajlott utcai tüntetéseken, amelyek nyomán a szervezőknek és résztvevőknek 650 bírságot róttak ki összesen 400.000 lejt meghaladó értékben.