Az 1848-as szabadságharcokhoz hasonlította a koronavírus-járvány elleni védekezést Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki  a mai, március 15-i nemzeti ünnepen levélben és egy, a Facebook-oldalán közzétett videóban is szólt a világ magyarságához.

A videóban azt mondta: „Nemcsak 1848-49-ben álltak helyt az akkori magyarok, hanem az ő helytállásokból meríthettünk erőt 1956-ban, aztán 1989-ben. Ma is ez a helyzet: nemcsak életeket kell mentenünk és visszaszorítanunk a járványt, de egy sikeres járványkezeléssel, egy bátor helytállással példát kell adnunk a majd utánunk következő gyermekeink és unokáink számára, hogy ha majd ők kerülnek bajba, legyen mire visszaemlékezni.”

Orbán Viktor a levelében arról írt, hogy a 173 évvel ezelőtt történt események „ma azt üzenik nekünk, hogy közös sorsunk jobbra fordítása mindig azok kezében van, akik tudnak, akarnak és mernek is tenni a magyar nemzet felemeléséért. Ezzel a hittel és bátorsággal kell helytállnunk most is, amikor egy láthatatlan ellenség támadásának megújuló hullámaival harcolunk” – fogalmaz Orbán Viktor magyar miniszterelnök.