Az erről szóló törvénytervezetet csütörtökön bocsátotta közvitára a munkaügyi minisztérium. Raluca Turcan leszögezte: „egy jogról, nem pedig kötelességről van szó”, tehát a rendelkezés nem a nyugdíjkorhatár emelését írja elő, hanem választási lehetőséget nyújtana a munkavállalók számára. Az öregségi nyugdíjra jogosult, de a nyugdíjba vonulást elhalasztó munkavállalók bármikor meggondolhatják magukat, nem kell feltétlenül 70 éves korukig dolgozniuk.

A hatályos munkatörvénykönyv szerint az egyéni munkaszerződés automatikusan megszűnik, amikor a – megfelelő szolgálati idővel rendelkező – munkavállaló eléri a legális nyugdíjkorhatárt. Ez nem zárja ki a nyugdíjasok foglalkoztatását, de az csak egy másik munkaszerződés alapján történhet.

A bevezetendő módosítás előnyeként a miniszter kiemelte: aki a nyugdíjkorhatár elérése után tovább szeretne dolgozni, annak automatikusan megmarad az addigi fizetése, nem kell tehát béralkuba bocsátkoznia, a folytatódó szolgálati idővel pedig tovább növekszik a későbbi öregkori járandóság.

A törvénytervezet szerint nincs akadálya annak, hogy a már nyugállományba vonult emberek visszatérjenek a munkaerőpiacra. Az állami intézményekben, vagy vállalatoknál visszafoglalkoztatott nyugdíjasok öregségi járandóságát ugyanakkor felfüggesztik.

Ez azt jelenti, hogy – néhány tevékenység kivételével – senki sem kaphat állami nyugdíjat és fizetést is egyszerre. A miniszter az ilyen típusú jövedelemhalmozás kivételei között említette a nyugdíjas pedagógusok óraadását és a szerzői jogdíjjal honorált munkaköröket.

A törvénytervezet kéthetes közvita után kerül a kormány, majd várhatóan a parlament elé.