Románia ideiglenesen karanténba helyezi az AstraZeneca egyik szállítmányából még fel nem használt dózisokat, amíg ki nem derül, hogy az oltóanyag miatt képződtek-e vérrögök néhány Olaszországban és Ausztriában beoltott páciens szervezetében.

Románia 81 600 dózist kapott az Olaszországban problémásnak minősített szállítmányból, és azok nagy részét, 77 049 adagot már felhasznált anélkül, hogy jelentkeztek volna súlyos mellékhatások. Mindazonáltal a fennmaradt 4200 dózist ideiglenesen karanténba helyezik addig, amíg az Európai Gyógyszerügynökség végleges ajánlást fogalmaz meg – jelentette be csütörtök este az országos oltási kampányt koordináló bizottság.

A visszavont oltóanyagot más szállítmányokból származóval pótolják, így ez nem okoz fennakadást a rendszerben. Mindenki akkor és ott kaphatja meg az oltást, amikorra és ahová előjegyezték.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nem valószínű, hogy az oltóanyag és a vérrög-képződés között ok-okozati összefüggés lenne. Az olasz gyógyszerügynökség (AIFA) is leszögezte, hogy csupán elővigyázatosságról van szó.