Módosítások nélkül fogadták el a két ház szakbizottságai a 2021-es államháztartási és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét. A szenátus és a képviselőház együttes plénuma ma adásunk után kezdi meg a két törvény vitáját, a végszavazást várhatóan már holnap megtartják.

Az idei költségvetés nagyobb összegeket fordít beruházásokra, és ezzel enyhíti az államháztartás egyik tartós egyensúlytalanságát. Az irány jó, de további lépésekre lesz szükség ahhoz, hogy a büdzsé strukturális problémáit megoldjuk, és ne történjen meg az, hogy a hiány eladósodottsággá válik – emelte ki Rácz Béla Gergely a Bukaresti Rádiónak adott interjúban. A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának adjunktusát először az államháztartás krónikus problémáiról kérdeztük.

Az idei büdzsé 87,3 milliárd lejes államháztartási hiánnyal számol, ami a bruttó hazai termék 7,16 százalékának felel meg. A bevételek a GDP 32,67 százalékát teszik ki (364,907 milliárd lej), a kiadások pedig 39,84 százalékot (444,907 milliárd lej). A költségvetés tervezete 4,31 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

A több mint hétszázalékos hiánycélhoz is – a tavalyi közel tíz százalék után – a kiadási előirányzatok jelentős csökkentésére volt szükség, ami ellen lázonganak a szakszervezetek. A Cîţu-kormány viszont minden korábbinál több pénzt — 61 milliárd lejt – irányoz elő beruházásokra, amitől a tartós gazdasági növekedés megalapozását reméli.