Segítségével uralkodni lehet a világon. A Föld lakói ki vannak szolgáltatva azoknak, akik a vírus elleni oltást és a védekezés többi eszközét birtokolják – ezt szajkózza a sajtó világszerte. Hat és fél milliárd ember él a Földön. Nehéz uralkodni fölöttük. A vírussal viszont kézben tarthatóak. Globális bűntettnek nevezi ezt 500 német orvos.

A koronavírus 2019-ben született meg Vuhán városában, Kínában. Egy laboratóriumban fejlesztették ki. És az Egyesült Államok mintegy 4 millió dollárt fizetett a laboratóriumnak azért, hogy a koronavírust kifejlesszék. Madarakon és egereken próbálták ki, és csak ezután következtek az emberek. A vírus bevált. Most már kézben tartható vele mindenki. Az oltásnak köszönhetően nyomon követhető minden beoltott, és világszerte mindenhol.

Hát az államoknak nincs egyéb dolguk? – kérdeznénk mi. Nincs a Földön semmi megoldásra váró probléma? Az emberek ellenőrzésére kell fordítani minden erőt? Alig hihető. Inkább arra jó ez az egész vírus-játék, hogy elterelje a figyelmet a valóságos bajokról. Szerintem erről van szó. Földünkön többszáz millióan éheznek – és a vírus nem fogja jóllakatni őket. Gondolom, ez is nyilvánvaló. Vagy talán pontosan azért kell a vírus, hogy ölje meg az éhezőket? – és ne legyen több gond velük? Ezt is érdemes lenne kivizsgálni.

 Vagy talán a pánikkeltés kevesebbe kerül, mint a problémák megoldása? Nehezen hinnénk. A pánikból nem származik semmi hasznos – legalább is azt hisszük. A pánik nem old meg semmit. Akkor pedig mire jó? Talán arra, hogy a pánikkeltők uralkodjanak a világon. Uralmuk pedig tönkre tesz mindent – ez is egyre nyilvánvalóbb. A szükségállapot idején csökken a termelés. De bezárják kapuikat a színházak, a mozik, a könyvtárak és még az iskolák is. Sőt, az egyetemeken is szünetel az oktatás. A sötét civilizálatlanság mocsarába kerül a világ. És nem más, hanem mi magunk idézzük elő ezt. Hát nem szomorú dolog? Nincsen egyéb tennivalónk?

Ugyan már, térjünk észhez! És dolgozzunk inkább, mintsem pánikoljunk. Világszerte számos gyengén fejlett ország van. Főleg Afrikában, de Ázsiában és Latin-Amerikában is. Azokkal kellene inkább foglalkozni! Lehetővé kellene tenni számukra is, hogy szabaduljanak meg a szegénységtől. Hogy az ottan élők emberi értékei ugyanúgy érvényesüljenek, mint a fejlett országokban élőké. Hogy ne kelljen küzdeniük a megélhetésért, a nyomorral, hanem erejüket – és természeti kincseiket! –  végre ne csak a megélhetésre pazarolják, hanem számukra is lehetővé váljék az értékteremtés és az emberi érvényesülés. Én inkább ezzel foglalkoznék, nem pedig a pandémiával, amiből semmi jó sem származik.          Szabaduljunk meg a pandémiáktól! – és minél hamarabb. Térjünk rá végre az igazi tennivalókra! – mert a szükségállapot megbénítja a világot. Maradjunk ebben.