Tamás Gáspár Miklós karácsonykor érdekes interjút adott az Azonnali néven ismert számítógépes lapnak. Abban olvastuk ezt. Az interjú címe: A Tőke közérthetőbb, mint az én cikkeim? Ne vicceljünk már! A beszélgetés a „véleményvezér interjú-sorozatban” jelent meg. Vagyis nem azért tették közzé, hogy szórakoztassanak, hanem azért, hogy meggyőzzenek, hogy mozgósítsanak – más szóval: hogy irányítsanak. Hogy beszervezzenek valamibe vagy valahová. Ismerjük már ezt a játékot! De Tamás Gáspár Miklós még idejében leszögezi, hogy „nem ismer mozgalmat, amelyhez csatlakozna”.

          Ő gondolkozni akar. Meg akarja ismerni a világ dolgait – nem pedig prédikálni. És néha egészen meglepő gondolatai támadnak. Azt állítja például, hogy kétszáz éven át működött, de azután megszűnt a szocialista munkásmozgalom. A polgári demokráciák és a fasizmus szűntette meg. Hát, ami a fasizmust illeti, róla el tudjuk képzelni ezt. De a polgári demokráciákról nehezebben – pedig azok sem valami ártatlan kisdedek.

          Az emberiség egyre-másra holtvágányra helyezte a sokat ígérő mozgalmakat. „A kereszténység a XVIII. században befejezte történelmi pályafutását” – állítja róla Tamás Gáspár Miklós. – Bár ne lenne így! – Mert akkor valóban vége a világnak. De az is meglepő gondolat, mely szerint „akármennyire is gyűlöljük a nácizmust és Hitlert, hálásak kell lennünk neki, mert elejét vette a szocializmusnak, amely, ha nincs fasizmus–nácizmus, akkor győzött volna” Nyugat-Európában. Kelet-Európában viszont – tennénk hozzá – uralomra jutott még a fasizmus ellenére is, amire úgyszintén érdemes odafigyelni.

          Az is érdekes gondolat, hogy miként Tamás Gáspár Miklós állítja: „a polgári társadalom nem a kapitalizmus”. Vagyis nem lehet egyenlőségjelet tenni a kettő közé. Mert „a kapitalista társadalmakat nem a polgárság irányítja, hanem egyrészt a tőke, másrészt pedig az állam”.  Így aztán érthető az is, hogy „sem Kínának, sem az Egyesült Államoknak nincsen polgári jellege”. Ezzel magyarázható, például, a nemrég leköszönt Trump elnök áldástalan működése s a Kongresszus elleni terrortámadás – tennénk hozzá.

          Tamás Gáspár Miklós megjegyzi: „A korábban értelmes emberek politikai és történelmi hatások alatti káros elbutulása észlelhető.” „A politika alantas paródia” – állítja Tamás Gáspár Miklós. – „Meg pletyka urainkról és úrnőinkről a cselédlépcsőn.” Így aztán már érthető korunk világvégét jelző figyelmeztetése. Nevezetesen az, hogy „az állam is eltűnőben van. A közigazgatás helyett mindenütt irracionális gyűlölködés, gyilkos és öngyilkos tudatlanság” észlelhető. Sürgősen meg kellene állítani, véget kellene vetni ennek a folyamatnak! Ezzel is egyetértünk. A kérdés csupáncsak az, hogy hajlandó-e valaki is cselekedni ennek érdekében? Egyelőre nem adhatunk rá pozitív választ.