Közeledik a világvége! – mondhatnák a nagyokosok. Azok, akik jósolgatásra szakosodtak. Csupán az a baj, hogy nehéz őket megcáfolni. A torontói jegyzőkönyveket lapozgatva Serge Monast brit író és szocialista gondolkodó 15 pontba foglalta a világvégéhez vezető út sajátosságait. Az első az, hogy megteremtik és erősítik a szórakozáson alapuló társadalmat. Vagyis az elsődleges ösztönök kielégítésére törekedő világot. Ezzel nyerhetők meg a még könnyen befolyásolható, tapasztalatlan generációk. Gyönyörű munka!

A másik út pedig az, hogy a fiatalok szemléletében a klasszikus humán műveltség helyett egyfajta műszaki szemléletmódot ültetnek el. Vagyis műszaki-pragmatikus szemléletmóddal teszik primitívvé az új nemzedékeket, és így a nemzeti és a hazafias érzés egyre nevetségesebbé válik számukra. Amiből az következik, hogy már nem érzik szükségesnek a nemzetállamot. És hogy a globalizálok sikeresebbek legyenek, szellemi kínálatukba belé tesznek egy-egy keveset a vallásból is, a nemzeti kultúrából is, a hagyományokból, a szokásokból, sőt még a tudományokból is – hogy mindenki elégedett legyen az általuk hirdetett igékkel. Ezzel párhuzamosan pedig egyre kiszolgáltatottabbakká teszik az embereket. Bizonytalanná válnak a munkahelyek – a dolgozó állandóan a munkanélkülivé válástól retteg. Fokozatosan csökken a fizetések vásárlóereje. Állandóan emelik a nyugdíjkorhatárt. És bevetik a sajtót, a televíziót, hogy rettegésben tartsák a fogyasztás-centrikussá lett társadalom tagjait.

A rettegés és a bizonytalanság pedig – tudjuk ezt már mi is – előnyös helyzetbe hozza az uralmon lévőket. A történelem folyamán minden totalitarista rendszer ezekkel operált. A be nem illeszkedő egyéneket pedig ellehetetlenítik: megbélyegzik, nevetségessé teszik, végső esetben pedig fizikailag megsemmisítik. Így aztán megy a munka!

1996 decemberében hirtelen elhunyt Serge Monast, A torontói jegyzőkönyvek elemzője. És hogy ez nem valami baleset következménye, arra utal az is, hogy dokumentumok százai tűntek el az irodájából és a lakásából. Egy hónapon belül pedig életét vesztette Serge Monast két közeli munkatársa. Az egyik autóbaleset áldozatává vált. A másik pedig kiesett egy toronyház huszadik emeletéről, az ablakon keresztül. Hát, nem különös? Minden arra utal, hogy eltették őket láb alól.

Ennél már csak a mikrohullámú fegyver bevetése jósolhat borzalmasabb jövőt. Ez a fegyver titokzatos tüneteket okozott két amerikai követség diplomatáinál. Kubában az amerikai követségen tíz ember szenvedett agykárosodást a nagy energiájú mikrohullám-sugárzástől. Megfájult a fejük, szédültek, elvesztették az egyensúlyukat, látás- és hallászavaruk lett, átmenetileg süketekké váltak, megbénult a gondolkozásuk. És másfél év múlva ugyanez történt 15 személlyel az amerikaiak kínai nagykövetségén is. De a nagyerejű mikrohullám-sugárzás nemcsak az agyat károsítja, hanem tönkreteszi az elektronikai eszközöket is. És ami még borzalmasabb: ma már a nagyhatalmakon kívül tucatnyi kisebb ország is foglalkozik a mikrohullámok alkalmazásával. Óriási a veszély! Talán már nem is kell megjósolni a világvégét.