Az év elejétől kötelező a komposztálható hulladék szelektív gyűjtése. Kovászna  megyében azonban nem várták meg a komposztálás kötelezővé tételét, hanem már három éve elkezdték a biológiai hulladék begyűjtését – emelte ki közös sajtótájékoztatóján Tamás Sándor megyei tanácselnök és Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója.

Elmondták: a lécfalvi integrált hulladékgazdálkodási központban ma már nemcsak komposztot állítanak elő, hanem virágföldet is csomagolnak, többek között a Sepsi OSK stadion füves pályájához biztosítanak alapanyagot. Tavaly a lécfalvi központ több mint ezer tonna komposztot értékesített. Ambrus József hozzátette: a szelektív hulladékgyűjtés a lakosságnak is megéri, hiszen annak köszönhetően fejenként 7 lejjel csökkent a szemétdíj a megyében.

Tamás Sándor szerint Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely az összegyűjtött hulladék több mint egyharmada újrahasznosítható, ezzel országos szinten első helyen állnak, míg akadnak olyan városok Romániában, ahol ez az arány nulla.