A múlt század ’70-s éveiben történt, hogy Elena Ceauşescunak nem tetszett egy film, amelyet a román televízió éppen sugárzott. Elena Ceauşescu felvette a telefont és beszólt a TV-be, hogy rossz a film, kéretik intézkedni. Gond egy szál se, a filmet lekeverték, helyette népi muzsikát közvetítettek, ami vélhetően jobban megfelelt Ceauşescu asszony kényes ízlésének. A ’80-as években ezt a kérdést már rendszerszinten oldották meg, a televízió műsoridejét napi két órára korlátozták és abban filmeknek már nem jutott hely, kizárólag a pártfőtitkár munkalátogatásairól és értékes útmutatásairól adtak hírt, csírájában elfojtva mindenféle művészeti eltévelyedést.

Az idők azonban változtak. Beköszöntött a szabadság. Így minden másképp történt 2020 utolsó napján, amikor Iulian Bulainak, a Mentsétek meg a Hipsztereket párt parlamenti képviselőjének, nem mellesleg a Képviselőház művelődésügyi és médiabizottsága elnökének nem tetszett a közszolgálati televízió szilveszteri műsora. Ez valóban komoly aggodalomra adhat okot. A Világ Hipszterei Egyesüljetek párt képviselője szilveszteri szórakozásának megzavarása olyan merénylet, amelynek nemzetbiztonsági következményei ma még beláthatatlanok. Az ország megmentése – ha ugyan még lehetséges – most attól függ, hogy sikerül-e a felelősöket gyorsan kézre-keríteni és példásan megbüntetni. A kialakult helyzet súlyosságára való tekintettel joggal vetődhet fel rögtönítélő bíróság felállítása, amelyet a néptömegek minden bizonnyal lelkesen, hosszan tartó tapssal üdvözölnének. Ehhez képest Bulai úr szerény volt. Megelégedett azzal, hogy a műsorral szembeni elégedetlenségének fejében nyilvánosan kérje a közszolgálati televízió elnök-vezérigazgatójának a menesztését. Indoklásként a Hipsztereket a Közigazgatásba Párt képviselője elmondta, hogy a Szociáldemokrata Párt vezetőinek kirúgdosása mindenféle tisztségből nem lehet teljes mindaddig, amíg nem végeznek a köztévé elnök-vezérigazgatójával is.

Hasonló szellemben nyilatkozott meg Dorina Rusu, az Audiovizuális Tanács tagja, aki a világjárvány elleni küzdelem eredményességét félti a köztévében bemutatott szilveszteri poénkodástól.

Nos, nagy-nagy tisztelettel felhívnám a Románia Hipszteresítéséért Párt minden kedves aktivistájának a figyelmét egy könyvecskére. Nem kell megijedni, nem hosszú olvasmány, egy szilveszteri műsor alatt többször is ki lehet olvasni. A vékony kék-sárga fedelű könyvecske címe az, hogy Románia Alkotmánya. Sejtem, hogy Bulai úr nehezen igazodik el ebben a számára minden bizonnyal nehéz és ismeretlen olvasmányban, ezért szeretnék segíteni neki. Elég ha elolvassa a könyvecske 30-ik cikkelyének 2-ik bekezdését, ami így szól: „Tilos bármilyen cenzúra alkalmazása”. S ha már idáig eljutott Bulai úr, akkor talán nem lesz megerőltető, ha a következő, 31-es cikkely 5-ik bekezdését is elolvassa, amelyik így szól: „A rádió és televízió közszolgálatok autonómak. Ezeknek a jelentős társadalmi és politikai csoportok számára garantálniuk kell az antennához való hozzáférés jogát. E szolgálatok szervezetét és a tevékenységük feletti parlamenti ellenőrzést sarkalatos törvény szabályozza”. Mindebből az következik, hogy akkor, amikor Bulai úr a hipszterdiktatúra nevében a közszolgálati televízió vezetőjének a menesztését kéri vastagon megsérti az alkotmányt, a közszolgálati televízió autonómiáját, s ennek a szilveszterkor vagy bármilyen más alkalommal sugárzott műsorok minőségéhez semmi köze. Ha nem tetszik Bulai úrnak amit a közszolgálati televízió közvetít, akkor vegye a távirányítót és kapcsoljon át más csatornára, de semmiképp se szóljon bele a műsorkészítésbe, mert az alaptörvény szerint ez nem az ő tiszte. Még ennél is súlyosabb az a felvetés, hogy a TV elnök-vezérigazgatóját azért kellene leváltani, mert nem megfelelő az illető politikai szimpátiája (netán még rosszul is szavazott).

Félretéve a tréfát, számomra az igazán nagy kérdés nem is Bulai úr setét időket idéző eszement megnyilvánulása, hanem az, hogy miként fog – már ha egyáltalán – reagálni erre az újságíró-szakma. Várom, hogy mikor jelennek meg a romániai sajtószabadság fölött feszt aggódó hazai és külföldi civil szervezetek nyilatkozatai. Így magunk között csöndben azt is megjegyzem, hogy érdeklődéssel várom a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének állásfoglalását. Vagy netán ők is egyetértenek azzal, hogy politikai alapon kell tisztogatni a közszolgálati médiában?