A koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedésekkel elmarad idén a hagyományos ünneplés Betlehem városában – nyilatkozta Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka. A hívők korlátozott számban vehetnek részt a misén, amelyen nem lesznek jelen az izraeli és a palesztin hatóságok képviselői, valamint hiányoznak az idén távolmaradt zarándokok is. Egyedül a december 24-i éjféli mise időpontját nem változtatják meg. Ferenc pápa szenteste a megszokottnál két órával korábban mutatja be a misét a Szent Péter-bazilikában a járvány miatti esti kijárási tilalomhoz igazodva. “Jézus szülővárosában azonban az éjféli misét nem lehet arrébb tolni”- jelentette ki Pizzaballa.

A szentföldön harminc éve szolgáló ferences szerzetes, akit október végén neveztek ki jeruzsálemi latin pátriárkának, hangsúlyozta, hogy a szentföldi keresztény közösség élete a hitgyakorlástól függ, ezért a templomba járás központi jelentőséggel bír. “A Közel-Keleten a keresztények szomjaznak az imára” – hangoztatta Pierbattista Pizzaballa megjegyezve, hogy a nyugati világgal szemben a közel-keleti közösségekben a járványhelyzetben sem terjedt el az internetes vallási élet.

A pátriárkátushoz tartozik az Izraelben, a palesztin területeken, Jordániában és Cipruson élő keresztény közösség, amely a négy ország lakosságának alig két százalékát teszi ki. A pátriárka kiemelte a térségek közti nagy különbségeket, hiszen Ciprus az Európai Unió tagja, miközben Jordániában az iszlám államvallásnak számít. Adatai szerint Jordániában 200 ezerre, Izraelben 130 ezerre, a palesztin területeken 50 ezerre, Cipruson 30 ezerre tehető a keresztények száma. Jeruzsálemben a megkereszteltek száma meghaladja a 300 ezret.

Ferenc pápa 2021. márciusára tervezett iraki látogatását bátor döntésnek, az évtizedek óta szenvedő keresztények iránti szolidaritás jelének nevezte Pizzaballa. “Nem túlzás azt állítani, hogy a Közel-Keleten a keresztények szenvednek a leginkább vallásuk miatt” – jelentette ki. Megjegyezte, hogy a pápai programot “bölcsen” kell összeállítani az iraki járványhelyzet miatt, annál is inkább, mivel a világnak azon a részén tavasszal még nem kezdődik el az oltás.