Az AUR – a Románok Egyesüléséért Szövetség román nevének kezdőbetűit látva, nekem is eszembe jut a közmondás: Nem mind arany, ami fénylik. Hogy miért nem? Mert az AUR nyíltan bevallotta, hogy magyarellenes, vírustagadó, újfasiszta, neolegionárius. Hát ez bizony nem valami fényes. És mégis megkapta a választók szavazatainak 9 százalékát. Ez a helyzet Romániában. Sőt, a külföldön élő román állampolgárok még a hazaiaknál is jobban szeretik ezt a furcsa aranyat. Olaszországban az ott élő románok 36,6 százaléka szavazott az AUR-ra, Spanyolországban 26,73 százalékuk, Franciaországban pedig 25,87 százalékuk. És teszik ezt most, 2020-ban, amikor azt hisszük, hogy a világ kinőtt már a fasizmus csizmájából. Vajon ki fog-e nőni belőle valaha is?

Az elemzők szerint az AUR egy konzervatív párt. Bár csak az lenne! A hagyományos családok híve. Célja az emberi szabadságjogok korlátozása. Kizárólag csak a keresztény hitet fogadja el, és azon belül az ortodox vallást. A nemzet pedig – mint állítja – csak román lehet. Gondoljuk, Romániában. Mert azért világszerte mégis vannak más nemzetek is. Az AUR rajong a válságért, mert akkor szerepelhet, megmutathatja, hogy mit tud. A hétfői közleményében például bejelentette, hogy az RMDSZ-nek semmi keresnivalója sincs a román parlamentben. És tette ezt azután, hogy közismertté vált: az RMDSZ mégiscsak megszerezte a szavazatok 6 százalékát.

Ugyancsak e közlemény szerint ez a fénytelen arany, vagyis az AUR az Alkotmány módosítását kezdeményezi. Azt kívánja, hogy tiltsák be az etnikai alapon szerveződő pártokat. Jól meggondolta? Mert ha ezt az alkotmánymódosítást elfogadják, akkor mindegyik párt, amelyiknek a nevében szerepel az a szó, hogy román – így az AUR is – és az a szó, hogy nemzeti, tekintse magát megszüntetettnek. Így a Nemzeti Liberális Párt is, sőt a Román Szocialista Párt is veheti a sátorfáját… Egyáltalán, marad-e még valaki a román parlamentben?

Ha az AUR-t kizárnák, nem sajnálnám. Mert a párt egyik vezetője – nem mondom a nevét, nem akarom népszerűsíteni -, tehát az AUR főnökei közül az egyik társadalmi fekélynek nevezte a romákat. A plagă szót használta, amelynek a jelentése nem csak fekély, de seb, csapás, katasztrófa is. Van miből válogatni… Ezek után nagyon is meglepő, hogy az AUR egyik vezetője megdicsérte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – jól hallották, megdicsérte -, mert szembeszáll Brüsszellel „Európa iszlámizálása” miatt, és aki a lengyel miniszterelnökkel együtt ellenzi „Európa föderalizálását”.

Hát, valóban nem mind arany, ami fénylik – hanem ne mondjuk, hogy mi… Talán szemét.