Az államfő ragaszkodik ahhoz, hogy noha a választásokat a Szociáldemokrata Párt nyerte, továbbra is a Nemzeti Liberális Párt körül alakult, jobboldali kormány vezesse az országot.

Ludovic Orban visszaléptetése után több liberális politikus is felmerült lehetséges utódként. Egyikük Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója, aki Crin Antonescu egykori pártelnök titkáraként került be a parlamentbe liberális képviselőként. Emlegetik további potenciális miniszterelnökként Ilie Bolojant, a Bihar megyei tanács két hónapja megválasztott elnökét, volt nagyváradi polgármestert, akinek szervezői kvalitásairól valóságos legendák keringenek a jobboldali sajtóban. A PNL-hez közelállónak tartott Adevarul napilap szerint Florin Cîţu lehet egy másik jelölt, bár az ő esélyei csökkenti, hogy márciusban szó szerint megfutamodott a bizalmi szavazás elől, amikor kiderült, hogy összegyűlt a miniszterelnökké választásához szükséges többség a parlamentben.

Románia kormányát korábban már irányította egy titkosszolgálati vezető. 2012 februárjában Mihai Răzvan Ungureanu a román kémszolgálat, a SIE éléről került a miniszterelnöki székbe, amelyet májusig töltött be.