Elmarasztalta Romániát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az ország közelmúltbeli történetében először.

Az EBESZ választási megfigyelői missziója közölte: a szavazás lebonyolítása a választások napján önmagában nem kifogásolható az adott járványkörülmények között, viszont számos más aspektus sérti a választások megrendezésére vonatkozó nemzetközi normákat.

A Marianne Mikko által vezetett delegáció szóvá tette többek között, hogy a voksolás előtt röviddel módosultak fontos választási szabályok, illetve Klaus Johannis államelnök beleszólt a kampányba az egyik választási szereplő, a Nemzeti Liberális Párt oldalán. Ezzel az elnök nemzetközi szabályokat sértett.

Az EBESZ közleménye tételesen hivatkozik az úgynevezett Koppenhágai Dokumentumra, amely „az állam és a politikai pártok éles különválasztásáról” rendelkezik, illetve az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala valamint a Velencei Bizottság közös magatartási kódexére, amely a kampány idején az állami forrásokkal való visszaélés meggátolását célozza.