Megtiltották az EBESZ ukrajnai missziójának, hogy találkozzon a megfélemlített ukrajnai magyarok képviselőivel – közölte a magyar külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsülése után.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy hétfőn az ukrán titkosszolgálat „rátörte az ajtót” a kárpátaljai magyarok politikai képviseletét ellátó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházára, és „agresszív kommandósokkal biztosított” házkutatást tartott több magyar vonatkozású intézménynél.

„Ez a régi szovjet kommunista típusú megfélemlítése az embereknek” – mondta Szijjártó hozzátéve: arra kérte az EBESZ elnökségét ellátó Albániát, hogy küldje a helyszínre megfigyelőit, ami meg is történt. Ugyanakkor a speciális megfigyelő kontingens kijevi vezetője megtiltotta a misszió tagjainak, hogy az ott élő magyarokkal kapcsolatba lépjenek, csak azt engedélyezte, hogy az ukrán titkosszolgálattal beszéljenek. „Ez elfogadhatatlan, felháborító és botrányos is” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.