Az Európai Unió soros német elnöksége bízik abban, hogy napokon belül megoldás születik a többéves pénzügyi keretet érintő magyar és lengyel vétóra, és elkezdődhet a pénzalapok folyósítása a koronavírus-járvány által sújtott tagországoknak – nyilatkozta kedden a német külügyminiszter.

„A tárgyalások utolsó fázisában vagyunk, (és) nem könnyű, mint azt mindenki tudja. Azonban teljes mértékben biztos vagyok abban, hogy néhány napon belül dűlőre jutunk mind az EU-büdzsét, mind a helyreállítási alapot illetően, és elkezdhetjük a pénzalapok folyósítását” – idézte Heiko Maas-t a Reuters hírügynökség.

Mint ismert, Magyarország és Lengyelország bejelentette, hogy megvétózza az 1,800 milliárd eurós költségvetést és helyreállítási alapot, amelyhez a tagországok minősített többséggel hozzácsatolták az ún. jogállamisági mechanizmust. Eszerint a jövőben az uniós kifizetéseket a jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötnék. A két érintett ország vezetői szerint nem létezik objektív kritériumrendszer, ezért a mechanizmust boszorkányüldözésre használhatják.