Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője kapja a Womex idei életműdíját a budapesti világzenei expón, a rangos kitüntetést szombaton, október 24-én adták át. Az énekesnő a Muzsikás (2008) után a második magyar és első cigány előadóként érdemelte ki a globális zenei élet e rangos elismerését.

A világzene legnagyobb nemzetközi eseményének, a szakmai vásárt, konferenciákat, showcase fesztivált is kínáló Womexnek október 21. és 25. között – 2015 után – immár másodszor lehet házigazdája Magyarország, a járványhelyzetre tekintettel azonban a programokat jórészt virtuálisan tartották meg. A Womexet 1994 óta szervezik meg évente, 1999 óta adják át a világzenei színtér ezen életműdíját, amelyet mások mellett olyan neves előadók kapták már meg, mint a pakisztáni Nusrat Fateh Ali Khan, a dél-afrikai Hugh Masekela, a finn Värttinä, a portugál Mariza vagy az amerikai Kronos Quartet.

Lakatos Mónika zenész családban született, a szélesebb közönség 1996-ban, a Ki mit tud? verseny győzteseként figyelt fel rá. Férjével egy ideig a Romano Dromban játszottak, majd 2004-ben megalakult közös családi formációjuk, a Romengo, amellyel az énekesnő bejárta a világot: zenéltek Indiában, Délkelet-Ázsiában, Mexikóban, tavaly ősszel Dél-Amerika három országában. Az együttes két lemeze és Lakatos Mónika szólólemeze is felkerült a rangos nemzetközi világzenei toplistára, a WMCE-re.