A koronavírus-járvány második hullámára utaló újabb jelek jelentek meg Európa-szerte. Az elmúlt napokban egyre több országban dőlt meg a napi fertőzésszám rekordja. Nagy-Britanniában a járvány kezdete óta először regisztráltak tízezernél több esetet egy nap alatt. Az ország egyharmadában tilos találkozniuk a nem egy háztartásban élőknek, és több mint ötven egyetemen regisztráltak koronavírus-gócpontokat. Csehország és Szlovákia visszavezette a szükségállapotot, Lengyelországban több mint százezer esetet igazoltak a járvány kezdete óta, itt az elmúlt 24 órában több mint kétezer fertőzést azonosítottak. Oroszországban a napi esetszám közel tízezer volt tegnap, az elmúlt öt hónapban a legtöbb.

A statisztikák Franciaországban is aggasztóak. Párizsban és három szomszédos megyében a legmagasabb készültségi szintet vezették be vasárnap este. Ez azt jelenti, hogy legalább két hétre új szigorítások lépnek érvénybe. Tilos lesz tíznél több résztvevővel eseményt szervezni, és minden lehetséges esetben a távmunkát szorgalmazzák. A kocsmák bezárnak, az éttermek egyelőre nem, de sokkal szigorúbb szabályokat kell alkalmazniuk, amelyeket a hétfői nap folyamán jelentenek be. Az egyetemek termeit, anfiteátrumait csak félig lehet megtölteni. A jelenlegi több mint 1300 gócpont egyharmada tanintézményekben található. Az országban ingyenes a tesztelés, heti 1 millió 200 ezer tesztet végeznek el. A napi fertőzésszám rekordja szombaton dőlt meg 17 ezer esettel.

Spanyolországban Madrid lakossága elkülönítés alá került, Olaszországban a kormány 2021. január 31-ig kívánja meghosszabbítani a rendkívüli állapotot, miután az elmúlt három napban több mint 2500 napi új koronavírusos fertőzést regisztráltak.

Világszerte 35 millió fertőzést és több mint egymillió halálesetet igazoltak. A 100 ezer lakosra mért százalékarány szerint a leginkább érintett országok Peru, Belgium, Bolívia, Brazília és Spanyolország. Emellett az Amerikai Egyesült Államokban kilenc államban számoltak be új negatív rekordokról, New York több lakónegyedében pedig számtalan iskola és kisüzlet zár be.