Az olténiai faluban, Deveseluban a szavazók 63,9 százaléka Ion Alimanra, a választások előtt tíz nappal elhunyt polgármesterre – tehát egy halottra! – szavazott. Elképesztő, hogy mennyire tisztelik ott ezt az embert. Azt mondják, sokat tett a faluért. És ezért népszerű. Lám, lám, van még ilyen politikus Romániában. A falu lakossága annyira szerette őt, hogy miután újraválasztotta, felkereste a temetőben és gyertyát gyújtott a sírjánál.

Az elhunyt polgármester a szociáldemokrata párt jelöltjeként volt a szavazólistán – és ott is maradt, tíz nappal a halála után. Nem cserélték le. Azt állítják, hogy tíz nappal a szavazás előtt már nem lehet cserélgetni a jelölteket, nem lehet változtatni a listán. De meg sem próbálták, nem is kérték azt. Cinikus politikai fogás! Az elhunyt polgármester pártja így nyerte el a szavazatok 63,9 százalékát – a halott abszolút többséget szerzett nekik! És így tartották távol a többi pártot attól, hogy a hatalom közelébe kerüljön Deveselun. Ebből is látszik, hogy szép hazánkban – és bárhol a világon – milyen erkölcsösen erkölcstelen a politika. A külsőségek szerint kifogástalan, valójában pedig… hadd, ne mondjuk, hogy milyen. Hiába, ilyen a természete. Ezt már az ókorban is tudták…

Négy évvel ezelőtt Romániában a választópolgárok 48,44 százaléka vett részt a helyhatósági választáson. Most viszont már csak 46,2 százalékuk járult az urnához. Érdemes lenne elgondolkozni ezen is. Lassan, de biztosan kifogynak a szavazók.

Persze, az is érdekes, hogy Temesváron például egy Németországból jött polgár, Dominic Fritz lett az új polgármester. Hogyan történhetett ez meg egy olyan városban, ahol 1950 óta a lakosság többsége román? Vagy talán éppen ezért történt így? A modern Temesvár létrehozói – a gyönyörű, szecessziós stílusú városközpont felépítői –, magyarok, svábok, szerbek aránya egyre kisebb. Viszont a városba betelepedő románok eltanultak egyet-mást tőlük. És nem azért jöttek Temesvárra, ami a Regátban van. Ők európai módon szeretnének élni. Dominic Fritz így magyarázza a többi jelölttel szembeni előnyét: „kívülről jöttként nem voltam részese annak a rendszernek, amely harminc éve vezeti Romániát”.

Dominic Fritz szociális önkéntesként jött Temesvárra s egy gyermekotthonban tevékenykedett. A multikulturalizmus híve és hirdetője. A választás előtt többek között azt ígérte, hogy támogatni fogja a magyar színházat és a Bartók Béla Líceumot. Mert véleménye szerint „rendkívüli munkát végeznek nemcsak a magyar közösség érdekében, hanem az egész temesvári lakosságért”. Vagyis, teljesítik a kötelességüket – fűznénk hozzá.

Sok sikert, Dominic Fritz úr! És tartsa be az ígéretét. Megválasztották. Lehetősége van rá. Ha nem ezt teszi, akkor az Ön jelenléte is csak cinikus politikai fogás – amiből elegünk van.