Az Európai Bizottság továbbra is támogatja az európai uniós tagállamokat a konfliktusok elől menekülők befogadásában, és elkötelezett marad az uniós menekültpolitika sarokköve, a genfi egyezmény mellett, amely biztosítja a menedékjogot és a visszaküldés tilalmának az EU alapjogi chartájában rögzített elvét – olvasható a brüsszeli uniós végrehajtó testületnek nyilatkozatában, amelyet a menekültek világnapja alkalmából tett közzé.

A nyilatkozatban a bizottság arra kérte az EU-tagállamok kormányait is, hogy segítsék a menekültek ezreit befogadó országokat a nehézségek kezelésében, és emlékeztetett arra, hogy a tagországok ígéretet tettek mintegy 30 ezer menekült idei áttelepítésére.

Becslések szerint a Földön minden 97. ember elhagyni kényszerült a lakhelyét fegyveres konfliktus vagy üldöztetés miatt. A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy körülbelül 80 millió menekült, illetve menedékkérő van szerte a világban. Az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította június 20-át a menekültek világnapjának.