Megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, „Aaa” szintű államadós-besorolását a Moody’s Investors Service, írja az MTI.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az amerikai gazdaság és a dollár domináns világgazdasági szerepe továbbra is kikezdhetetlen, és az amerikai gazdaságban a koronavírus-járvány mély sokkja sem okoz szerkezeti károsodást. A Moody’s az amerikai szuverén adósosztályzat stabil kilátását is érvényben tartotta.

Elemzésében hangsúlyozta: az elsőrendű „Aaa” besorolás megerősítésének fő tényezője az Egyesült Államok kivételes gazdasági ereje, gazdaságának puszta mérete – amelyet az amerikai hazai össztermék (GDP) 21 ezermilliárd dolláros tavalyi értéke is tükröz –, valamint a dollár és az amerikai kincstárjegypiac által a globális pénzügyi rendszerben betöltött egyedülálló és központi szerep, amely egyéb előnyök mellett rendkívüli finanszírozási kapacitást biztosít.

A Moody’s várakozása szerint az USA GDP-arányos államháztartási hiánya az idén meredek emelkedéssel eléri a 18 százalékot, és jövőre is még 11 százalék lesz, nagyrészt a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó költségvetési ösztönzők miatt.